"La Valéncia emblemàtica – 50 mirades al nostre passat” es una escogida retrospectiva de fotografía urbana, promovida por la Associació Vía Vicentius-Gogistes Valencians y la Associació Cultural Comissió Falla Acàrraga, donde ver la evolución de calles y plazas de la ciudad del Turia con la comparativa actual, en aquellos casos donde el falso progreso y la mala gestión no ha hecho sucumbir parte de nuestro legado, con explicación pormenorizada de cada una de ellas.
Con casi un centenar de espectadores, la presentación tendría un ingrediente especial que sería el agradecimiento público en su inicio a la comisión fallera Santa María Micaela-Martín el Humano por la reciente concesión del premio Tabalet 2012 a quien fuera presidente de la comisión de Azcárraga-Fdo. el Católico en 2007, Antonio Badía. Una muestra inequívoca del apoyo de la comisión del Botánico respecto al juicio que actualmente viene celebrándose contra su persona por la fatídica explosión de una furgoneta con material pirotécnico el 16 de marzo de 2007.
Posteriormente una mesa de verdadero lujo moderada por Vicente Ramón, vicepresidente de la comisión, y compuesta por Alfredo Solaz, Julio Cob y Salvador Raga, ofrecerían una pequeña por el tiempo, pero intensa por lo expresado, clase magistral, donde se recorrería parte de la historia de la ciudad de Valencia, abriendo un espacio de consulta y comentarios de los presentes.
La exposición permanecerá abierta en el casal “Les Flames” situado en la calle Azcárraga, 33-bajo, hasta el próximo 25 de octubre en horario de 19.00 horas a 20.30 horas en días laborables, y de 11.00h a 13.30 horas en sábados y domingos.
La Valéncia emblemàtica – 50 mirades al nostre passat
Valéncia, nostra ciutat, que es una ciutat fascinant en especial per a les persones que en ella se senten identificats i agraden de conéixer el seu passat més immediat, tenen la possibilitat mediant la fotografia de vore com n'eren els seus carrers, les seues cases i la seua evolució al compàs del temps i de les seues exigències.
La foto urbana puix, mos brinda eixa oportunitat i mes, sense en el seu naiximent, el de la fotografia i el seu posterior desenroll, coincidixen en els anys una serie de factors que de forma llenta pero imparable, van canviat la pell de nostra ciutat.
El seu alvanç tecnològic d'amijanats del XIX per a captar millor un flas urbà, coincidix en el derrocament de la muralla cristiana que s'estenia a lo llarc de la ronda interior, actual recorregut dels autobusos 5; igualment en l'implantació de nous servicis, com ho foren el ferrocarril, l'aigua potable, el gas, l'electricitat, l'empedrat dels carrers i atres alvanços,tots ells de la ma d'un personage singular, Josep Camp, fill d'un botiguer de la Plaça del Mercat i que després fon Alcalde i que per la seua activitat empresarial i filantròpica, el Rei Alfons XII li concedí el títul de Marques de Campo.
En tot això i el canvi de segle, l'aparició d'atre home tombat en la ciutat, Tomàs Trenor, i en esta ocasió des de la seua presidència en l'Ateneu Mercantil i del sector privat, i que a la seua volta sabé ajuntar a totes la forces polítiques de l'Ajuntament, se llançà de forma decidida a l'Exposició de 1909. A través d'esta Exposició, primer regional i en el seu segon any nacional, donà un fort impuls a l'activitat industrial, agrícola i comercial Valenciana.
L'apertura del carrer de la Pau, els dos plans l'Eixamplada: el primer des de el carrer Colón al Gran Via Marques del Túria, aixina denominada en agraïment a l'impulsor de les mencionades exposicions, i el segon en la seua continuació fins l'Avinguda de Peris i Valero, contribuïen a que aquella Valéncia emmurallada, que deixava fora a l'actual Plaça de Bous i que en 1917 havia traslladat la seua Estació del Nort des de la seua primera ubicació en la plaça Emilio Castelar al carrer de Xàtiva, fora obrint-se al camí de noves i llargues avingudes en la construcció d'emblemàtiques construccions, com ho fon entre atres moltes el Mercat Central, principal atracció turística en l'actualitat, sent un dels llocs mes visitats pels turistes.
Este curt viage per l'historia de nostra ciutat en els seus últims cent cinquanta anys, se pot donar a conéixer a l'interessat per diferents vies documentals, pero es en la fotografia com millor i mes fàcilment se pot observar el seu canvi de pell, que si en les mes de les ocasions ha segut per a embellir-la al fil del seu creiximent, també ha significat el derrocament d'antics vestigis de la Valéncia conventual, foral i costumiste, entre els que podríem citar entre atres molts la Llonja de l'Oli, la Ciutadella, Convents de diferents órdens religioses i les portes de la ciutat emmurallada: “Els portals grans” i “Els portals chiqs” de les que afortunadament encara gogem en les Torres de Serrans i de Quart.
Cent cinquanta anys que intentem oferir en les cinquanta fotos d'esta itinerària exposició que situant-mos en cinquanta diferents llocs de nostra Ciutat de Valéncia volguda, mos diuen als ulls com era aquell Cap i Casal decimonònic obert als albors del segle XX qui l'únic desig era el de modernisar-se a l'estil d'atres urbs, obrint-se a un futur que anhelava trobar.